Νέα & Ανακοινώσεις

Η πρώτη φωτογραφία της Γέφυρας Πλάκας με ολόκληρο το τόξο

Αυτή είναι η  πρώτη φωτογραφία της Γέφυρας Πλάκας που δείχνει το πλήρες τόξο, ύστερα από την αφαίρεση του προστατευτικού καλύμματος που υπήρχε  στο κεντρικό κομμάτι του τόξου. Η φωτογραφία τραβήχτηκε λίγο πριν τις 5 μμ στις 13/12/2019.

«Κλείδωσε» η Γέφυρα Πλάκας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Κλείδωσε» το Γεφύρι της Πλάκας – ολοκληρώθηκε το κύριο μέρος των εργασιών αναστήλωσης του μνημείου.

 

Η Δευτέρα 2 Δεκέμβρη 2019 ήταν μια πολύ σημαντική μέρα για την αναστήλωση της Γέφυρας Πλάκας. «Κλείδωσε» το Γεφύρι, τοποθετήθηκαν δηλαδή οι θολίτες (καμαρολίθια) στο ανώτερο σημείο του κύριου τόξου. Στις 3 Δεκέμβρη 2019, αργά το απόγευμα, «κλείδωσε» και το δεύτερο τόξο. Έτσι, ολοκληρώνεται το βασικό κομμάτι των εργασιών αναστήλωσης του μνημείου. Απομένουν κάποιες συμπληρωματικές εργασίες, όπως η ολοκλήρωση των καλντεριμιών και των στηθαίων του  καταστρώματος του Γεφυριού κλπ. Στη συνέχεια, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, για περίπου έξι μήνες το ικρίωμα θα παραμείνει στη θέση του και θα μελετηθεί η συμπεριφορά του Γεφυριού, κατά τη διαδικασία της αφαψίδωσης. Καθόλο το διάστημα αυτό, θα υπάρχει συστηματική παρακολούθηση του Γεφυριού με ειδικά όργανα, ώστε να διαπιστωθεί ότι στέκει ξανά με ασφάλεια στη θέση του, πάνω από τον Άραχθο. Στη διαδικασία του «κλειδώματος» του Γεφυριού, εκ μέρους του Ε.Μ.Π., παραβρέθηκε ο Καθηγητής Δ. Καλιαμπάκος, Συντονιστής της Ομάδας Έργου του Ε.Μ.Π. και Αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την Αναστήλωση της Γέφυρας Πλάκας, ο Γ. Σμύρης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής, ο Χ. Παπαβρανούσης, εκπρόσωπος του ΤΕΕ Ηπείρου στην Επιτροπή Παρακολούθησης και σχεδόν σύσσωμο το τμήμα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που ελέγχει την εκτέλεση της σύμβασης.

Η αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας αποτελεί ένα εγχείρημα παγκόσμιας εμβέλειας. Τις πρώτες στιγμές μετά την κατάρρευση του γεφυριού, σε μια χώρα στη δίνη της οικονομικής κρίσης, ίσως κανείς δε φανταζόταν ότι το γεφύρι μπορούσε να ξαναστηθεί στη θέση του. Σε εκείνες, τις πρώτες κρίσιμες, γεμάτες θλίψη μέρες, η παρέμβαση του Ε.Μ.Π. υπήρξε καθοριστικής σημασίας. Μετά την πρώτη αυτοψία στην περιοχή, παρουσία του πρύτανη του Ε.Μ.Π. Ι. Γκόλια,  λίγες ημέρες μετά την κατάρρευση, το Ε.Μ.Π., μετά λόγου γνώσεως, δήλωσε ότι το Γεφύρι μπορεί και πρέπει να αναστηλωθεί, μετατρέποντας το διάχυτο κλίμα απογοήτευσης σε μια μαχητική στάση για την αναστήλωσή του Γεφυριού. Ανέλαβε δε, άμεσα, την πραγματοποίηση των πρόδρομων μελετών και συνέβαλε καίρια στη διαμόρφωση της κατεύθυνσης της αναστήλωσης.

Με τη συστηματική δουλειά των 25 καθηγητών και των 44 ερευνητών, που έδωσαν όχι μόνο τις γνώσεις τους αλλά και την ψυχή τους στην υπόθεση της αναστήλωσης, το Ε.Μ.Π. βρέθηκε στην πρωτοπορία της προσπάθειας αυτής, πάντα  σε στενή συνεργασία με τους φορείς της Ηπείρου και τις τοπικές κοινωνίες αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους κρατικούς  φορείς.

Το Ε.Μ.Π. θα συνεχίσει να παρακολουθεί το έργο μέχρι την πλήρη ολοκλήρωσή του.

 

Η αναστήλωση του γεφυριού της Πλάκας συνεχίζεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Η αναστήλωση του γεφυριού της Πλάκας συνεχίζεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Την 12 Ιουλίου του 2019, αντιπροσωπεία της  Επιστημονικής Επιτροπής πραγματοποίησε αυτοψία στο έργο της αναστήλωσης.

Συνημμένη θα βρείτε ολόκληρη την έκθεση της αυτοψίας.

Επισυναπτόμενα: 

Η Γέφυρα Πλάκας στήνεται ξανά στη θέση της!

Η Γέφυρα Πλάκας στήνεται ξανά στη θέση της! Το πρωτοποριακό έργο, στο οποίο η συμβολή του Ε.Μ.Π. είναι καθοριστικής σημασίας, βρίσκεται σε εξέλιξη, έχοντας περάσει στη φάση της υλοποίησης. Όπως φαίνεται και στις σχετικές φωτογραφίες, η μεταλλική βάση που θα παρέχει το πρώτο δάπεδο εργασίας και την ασφαλή διέλευση του ποταμού έχει ήδη τοποθετηθεί στη θέση της. Η μεταλλική βάση έχει θεμελιωθεί ισχυρά μέσα στο ποτάμι και έχει ανυψωθεί σε κατάλληλο ύψος ώστε να επιτρέπονται εργασίες στο ποτάμι και εντός της χειμερινής περιόδου. Ο Άραχθος την περίοδο λήψης των φωτογραφιών (29.01.2019) είχε ιδιαίτερα αυξημένη στάθμη, λόγω συνεχών βροχοπτώσεων, αλλά όπως φαίνεται το ικρίωμα βρίσκεται σε σημαντικά υψηλότερη στάθμη. Στη μεταλλική αυτή βάση θα στηριχθεί και ο μεταλλότυπος ανακατασκευής της Γέφυρας.  Επίσης, έχει ισχυρά θεμελιωθεί και τοποθετηθεί στο χώρο ο γερανός που είναι απαραίτητος για τις τρέχουσες αλλά και τις επακόλουθες εργασίες.

Άρθρο της HuffPost Greece για το Γεφύρι της Πλάκας

Ο Διευθυντής του ΜΕΚΔΕ, Δημήτρης Καλιαμπάκος Καθηγητής ΕΜΠ, μίλησε στη HuffPost Greece για τη σημασία της αναστήλωσης του Γεφυριού της Πλάκας, ως συντονιστής της ομάδας έργου του ΕΜΠ που εκπόνησε τις βασικές μελέτες την αναστήλωση και αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής που παρακολουθεί το Έργο. Στο ρεπορτάζ γίνεται μια αναδρομή στα 3,5 χρόνια από την κατάρρευση, τονίζεται η σημασία του έργου για την ελληνική κοινωνία και περιγράφονται τα δύσκολα προβλήματα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι επιστήμονες του ΕΜΠ και οι λύσεις που έδωσαν.

Δείτε το ρεπορτάζ εδώ.

Σελίδες