Νέα & Ανακοινώσεις

Άρθρο της HuffPost Greece για το Γεφύρι της Πλάκας

Ο Διευθυντής του ΜΕΚΔΕ, Δημήτρης Καλιαμπάκος Καθηγητής ΕΜΠ, μίλησε στη HuffPost Greece για τη σημασία της αναστήλωσης του Γεφυριού της Πλάκας, ως συντονιστής της ομάδας έργου του ΕΜΠ που εκπόνησε τις βασικές μελέτες την αναστήλωση και αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής που παρακολουθεί το Έργο. Στο ρεπορτάζ γίνεται μια αναδρομή στα 3,5 χρόνια από την κατάρρευση, τονίζεται η σημασία του έργου για την ελληνική κοινωνία και περιγράφονται τα δύσκολα προβλήματα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι επιστήμονες του ΕΜΠ και οι λύσεις που έδωσαν.

Δείτε το ρεπορτάζ εδώ.

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες θεμελίωσης του δυτικού βάθρου του γεφυριού της Πλάκας

Ένα κρίσιμο βήμα για την αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας ολοκληρώθηκε. Την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017 θεμελιώθηκε το δυτικό βάθρο του Γεφυριού. Εφαρμόστηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα και τεχνικές, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα της υποσκαφής αλλά και να εξασφαλιστεί όσο το δυνατόν ασφαλέστερη στήριξη του βάθρου. Ο καθηγητής του Ε.Μ.Π. Δ. Καλιαμπάκος παρακολούθησε την ολοκλήρωση των εργασιών της θεμελίωσης εκ μέρους του Πολυτεχνείου. Έχοντας εξασφαλίσει τη στήριξη του δυτικού βάθρου μπορεί να προχωρήσει το κύριο μέρος της αναστήλωσης του μνημείου, το οποίο προγραμματίζεται για το καλοκαίρι του 2018.

Την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου, με αφορμή την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Ε.Μ.Π. «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών», έγινε επίσκεψη στην περιοχή. Οι σπουδαστές του μεταπτυχιακού ενημερώθηκαν τόσο για τις πρόσφατες εργασίες θεμελίωσης όσο και συνολικά για το έργο της αναστήλωσης. Επιπλέον, σε ξενοδοχείο της περιοχής, πραγματοποιήθηκε από τον Δ. Καλιαμπάκο διάλεξη με θέμα «Τι μάθαμε για τον Πρωτομάστορα Κώστα Μπέκα μέσα από την αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας», την οποία εκτός από τους σπουδαστές παρακολούθησαν και κάτοικοι της περιοχής.

Το Ε.Μ.Π. παραμένει προσηλωμένο στο μεγάλο στόχο της αναστήλωσης του μνημείου και θα συνεχίσει να υποστηρίζει την προσπάθεια, με στόχο το ερχόμενο καλοκαίρι να ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος του έργου.

Τι μάθαμε για τον Πρωτομάστορα Κώστα Μπέκα μέσα από την αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας

Ομιλία του Δημήτρη Καλιαμπάκου, Καθηγητή Ε.Μ.Π. στην εκδήλωση  «Ημέρα αφιερωμένη στον Πρωτομάστορα Κώστα Χ. Μπέκα και τους Πραμαντιώτες μαστόρους της πέτρας» που διοργάνωσε ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων το Σάββατο 13 Αυγούστου 2016, στα Πράμαντα.

Επισυναπτόμενα: 

Εκδήλωση «Η συμβολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας – ένας χρόνος μετά»

Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ

Πραγματοποιήθηκε χθες, 14 Ιουλίου 2016, με ιδιαίτερη επιτυχία, η εκδήλωση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου «Η συμβολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας – ένας χρόνος μετά». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, στην Αθήνα.

Παρόντες ήταν ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, ο Υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, η Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, βουλευτές της Ηπείρου, εκπρόσωποι της Περιφέρειας, του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων και άλλων Δήμων, ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. κ.λπ.

Ο Πρύτανης του ΕΜΠ τόνισε: «Το Ε.Μ.Π. με τις μελέτες που κατέθεσε, σε συνεργασία με τους φορείς του Υπουργείου Πολιτισμού ολοκλήρωσε την προκαταρκτική φάση και, πλέον, δεν απαιτούνται πρόσθετες μελετητικές φάσεις, ούτε διοικητικές διαδικασίες για να οδηγηθούμε στο κύριο μέρος του έργου. Δηλαδή, έχει ανοίξει ο δρόμος για την κατασκευή».

Σελίδες