Βραβείο Europa Nostra για την Αναστήλωση της Γέφυρας Πλάκας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Europa Nostra ανακοίνωσε τους νικητές για το 2021 των Βραβείων European Heritage Awards / Europa Nostra Awards, το έπαθλο της ΕΝ για την πολιτιστική κληρονομιά, το οποίο χρηματοδοτεί το πρόγραμμα Creative Europe. Φέτος, η κορυφαία διάκριση στον τομέα της κληρονομιάς απονέμεται σε 24 παραδείγματα από 18 Ευρωπαϊκές χώρες. Το ένα από τα εννιά ευρωπαϊκά βραβεία στην Κατηγορία Συντήρησης απονέμεται στην Ελλάδα για την αποκατάσταση του ιστορικού Γεφυριού της Πλάκας.

Το βραβείο στην Κατηγορία Συντήρησης είναι ιδιαίτερα τιμητικό και αποτελεί σημαντική διάκριση, όχι μόνο για το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αλλά και όλους τους άλλους φορείς που δούλεψαν σκληρά και συνεργάστηκαν για να γίνει αυτό εφικτό – Υπουργείο Πολιτισμού, Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, Περιφέρεια Ηπείρου, Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος-Παράρτημα Ηπείρου.

Το ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας στέκει και πάλι αγέρωχο πάνω από τα νερά του Άραχθου. Το εμβληματικό μνημείο των Τζουμέρκων που είχε καταστραφεί από έντονες βροχοπτώσεις την 1η Φεβρουαρίου του 2015, χτίστηκε ξανά, με την ίδια παλιά τεχνική των μαστόρων της πέτρας. Η κατά το δυνατόν πιστή αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας αποτέλεσε ένα σύνθετο και απαιτητικό τεχνικό εγχείρημα και συγχρόνως μια μεγάλη πρόκληση.

Το ΕΜΠ, με βαθιά αίσθηση ευθύνης, βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στην Ήπειρο, πατρίδα των μεγάλων Ευεργετών του. Από τις πρώτες στιγμές μετά την κατάρρευση του Γεφυριού, η παρέμβαση του ΕΜΠ υπήρξε καθοριστικής σημασίας. Μετά την πρώτη αυτοψία στην περιοχή, το ΕΜΠ δήλωσε, μετά λόγου γνώσεως, ότι το Γεφύρι μπορεί και πρέπει να αναστηλωθεί, μετατρέποντας το διάχυτο κλίμα απογοήτευσης σε μια μαχητική στάση για την αποκατάστασή του. Ανέλαβε δε, άμεσα, την πραγματοποίηση των πρόδρομων μελετών της προκαταρκτικής φάσης και συνέβαλε καίρια στη διαμόρφωση των αρχών της αναστήλωσης.

Με τη συστηματική δουλειά Ομάδας Έργου του ΕΜΠ για την Αναστήλωση της Γέφυρας της Πλάκας, που έδωσαν όχι μόνο τις γνώσεις τους αλλά και την ψυχή τους στην υπόθεση της αναστήλωσης, το ΕΜΠ βρέθηκε στην πρωτοπορία της προσπάθειας αυτής, πάντα σε στενή συνεργασία με τον Υπουργείο Πολιτισμού, τους φορείς της Ηπείρου και τις τοπικές κοινωνίες αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους κρατικούς φορείς.

Ας ελπίσουμε ότι η διερεύνηση των αιτίων της κατάρρευσης του γεφυριού της Πλάκας θα συμβάλει στην κατανόηση των συνθηκών τις οποίες αντιμετωπίζουν πολλές ιστορικές γέφυρες στη χώρα μας και θα αποτελέσει αφορμή για τη συντήρηση και προστασία τους έναντι ακραίων καιρικών συνθηκών. Το ΕΜΠ θα στέκεται πάντα ενεργά παρόν στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα της χώρας και ως κορυφαίο τεχνολογικό ίδρυμα θα είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει μεγάλες τεχνολογικές προκλήσεις.

Από το δελτίο τύπου του ΕΜΠ: https://www.ntua.gr/el/news/announcements/item/2098-europa-nostra-2021